vvvbronckhorst                                                                      LogoTIP                                                     Boelekeerlspad   

 

BRONCKHORST IS  DE WANDELGEMEENTE VAN HET JAAR 2018.

Boelekeerlspad start vanaf de camping.

Museum MORE op fietsafstand.

 

  ACTIVITEITEN IN DE OMGEVING:

Kunst:

- Museum MORE is een museum voor modern realisme.(Dik Scheringa).

- Huis Bergh in 's-Heerenberg is een van de grootste kastelen in Nederland. Met haar prachtige uitstraling en laatmiddeleeuwse kunstcollectie is ze een bezoek zeker waard. Er zijn o.a. vroeg-Italiaanse schilderijen, middeleeuwse handschriften en belangrijke werken uit de Duitse kunst van de zestiende eeuw te zien.

 Wandelen en fietsen:

- De acht kastelen tocht rond Vorden is vernieuwd.Laat u inspireren door de verhalen die het heden verbinden met nu. Op woensdagmiddag kan de route worden gefietst onder begeleiding       van een gids. Ook is de route te fietsen met een smartphone-app.

- Startpunt knooppunten  fietsroute op 100 m. van de camping.

- Bronckhorst is wandelgemeente van het jaar 2018 geworden.

- Gratis wandelroute's beschikbaar.

.

Activiteiten in de omgeving:

Montmartre Markt in doesburg. Elke laatste zondag van de maanden april, mei, juni, juli, augustus en september, Vele frans gerelateerde kramen en producten. Daarnaast ook antiek, brocante, kunst, curiosa en boeken.

In diverse plaatsen in de omgeving worden diverse activiten georganiseerd. O.a. braderie, oude gebruiken etc.

De Omgeving

Het afwisselende landschap, ook wel coulisselandschap genoemd, is doortrokken met vele vrij liggende fietspaden. De camping is gelegen tussen een 3-tal natuurgebieden te weten, Heidenhoekse vloed, Slangenburg en 't Zand. De camping ligt ongeveer drie kilomter van het dorp Zelhem(het groene hart van de Achterhoek) en nabij Duitsland. Zelhem is voorzien van een zeer uitgebreid winkelbestand, naast diverse winkels worden er in Zelhem ook regelmatig activiteiten georganiseerd, weekmarkt, braderie, kunstroute, wandel 4 daagse, etc. Naast het uitgebreide winkelbestand beschikt Zelhem ook over een openbaar zwembad en tennisbanen. Naast het dorp Zelhem zijn er diverse andere plaatsen waar boerencamping de Heidenhoeksevloed bij in de buurt ligt namelijk, Bronkhorst(kleineste stad van Nederland), Bredevoort(boekenstad), Doetinchem, Vorden en de hanze steden Doesburg(mosterdstad) en Zutphen(torenstad).

Fietsen en wandelen

Sinds april 2009 is het fietsknooppuntensysteem van de Achterhoek ingevoerd. U kunt vanaf de camping uw eigen route uitstippelen. Een kaart met deze knooppuntenroutes hangt in de informatieruimte.

Vanaf de camping kunt u de Halle-route (fietsen) en het Boelekeerlspad (wandelen) starten. Ook het knooppuntensysteem is vanaf de camping te beginnen. De afstand tot het dorp Zelhem is 3 km. 

 

Naast routes die direct vanaf de camping beginnen zijn er nog tal van andere mogelijkheden om te wandelen en / of te fietsen;

 - Museum More in kasteel Ruurlo (schilderijen Dirk Scheringa DSB Bank)

- Pieterpad

- Fiets de boer op.

- Acht kastelen route.

- Oude ijssel route.

- Boelekeerlspad

- En zo nog veel meer......

Bezienswaardigheden en activiteiten

In de nabijheid van natuurcamping De Heidenhoeksevloed is een grote diversiteit aan bezienswaardigeheden;

- Museum smedekinck                                       - Kristalmuseum

- Openstelling molen                                          - Kasteel Slangenburg

- Kasteel Ruurlo                                                 -  Diverse Kastelen in Vorden

- Abdij Slangenburg                                           - Varen op de oude IJssel 

- Diverse viswateren                                          - Diverse theaters(Doetinchem en Lochem )

- Obelink vrijetijdsmarkt                                     - Congresscentrum de Betteld

- Heiligen beelden museuem 

Smoks Hanne

 Vroeger leefde in Zelhem de heks "Smoks Hanne". De legende gaat dat aan het eind van de 19e eeuw, deze vrouw in Zelhem gewoond heeft. Omdat ze op veel te grote klompen rondslofte (smokste), kreeg ze de bijnaam "Smoks Hanna". Zij was een kruidenvrouw, die waarschijnlijk ook bovennatuurlijke gaven bezat, zoals helderziendheid, en een kracht waarmee ze mensen en dieren kon genezen. Veel mensen kwamen bij haar om raad en hulp. Om middernacht vloog ze eens over het dorp en verloor daarbij een klomp. Deze boorde zich dwars door de spits van kerktoren. Een enkele keer zijn 's nachts om twaalf uur de gaten weer te zien en vliegt de geest van Smoks Hanne er door.

Papklok
Nog steeds worden iedere avond om 21.00 uur de klok van de Lambertikerk geluid. Nu gebeurt het alleen nog maar bij wijze van traditie. Vroeger was dit het teken, dat het werk op dat het werk op het land beëindigd kon worden en men naar huis kon gaan om te eten. Dat eten bestond dan meestal uit 'pap'. Vandaar de naam "Papklok".

Broodlevering
Jaarlijks wordt op Hemelvaartsdag een traditie in ere gehouden, namelijk de Broodlevering bij Muldersfluite, op de grens tussen Hengelo en Zelhem. Deze traditie stamt reeds uit 1559. De boeren in de Mark tussen Hengelo en Zelhem mochten plaggen steken voor de stallen, maar in ruil daarvoor moesten zij een roggebrood leveren, dat verdeeld werd onder de armen. Degene die het zwaarste brood leverde, ontving hiervoor twee flessen wijn. Woog het brood minder dan 22 pond, dan betaalde men een boete van 6 stuivers.De roggebroden worden nu bij opbod verkocht en de opbrengst wordt verdeeld tussen de kerkelijke gemeenten van Zelhem en Hengelo.

Algemene informatie

  

De Hanzesteden Zutphen en Doesburg zijn zeker een bezoek waard. Ook Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, met zijn Dickens Museum, mag u niet missen. En Kasteel Slangenburg en de Abdij moet u zeker zien

Natuurschoon

  

Een echte aanrader is het Boelekeerlspad, een wandelroute van ± 6 km., die door de buurtbewoners is bedacht en eigenhandig uitgezet om kennis te maken met het gebied, dat -zoals dat zo mooi heet- aan de natuur is teruggegeven. Allerlei oorspronkelijke planten en struiken steken nu weer de kop op. Het gevolg is dat ook de bijbehorende oorspronkelijke bewoners er weer zijn teruggekomen. Met als hoogtepunt, de zeldzame boomkikker, die op mooie voorjaarsavonden nog wel eens van zich wil laten horen.